BYLINKY


Ať už chcete mít kuchyňskou bylinkovou zahradu jako koníček, šetřit peníze nebo jen pro zdravější stravování, existuje spousta bylin, které můžete pěstovat na zahradě, terase nebo dokonce parapetu. Čerstvé bylinky, aby recepty chutnali ještě lépe, je skvělé mít na polévky, dušené maso a saláty. Při výběru místa pro pěstování bylin, mějte na mysly, že potřebujou čtyři až šest hodin světla denně. Existuje mnoho bylin, které můžete pěstovat, abyste vylepšili vaření. Když si uděláte kuchyňskou zahrádku, nenasazujte pouze byliny, které znáte, využijte šanci na něco jiného. Možná vás přece překvapí. 

Bez černý je původní v Evropě mimo nejsevernějších oblastí. V Asii se vyskytuje v oblasti od Malé Asie přes Kavkaz po Kaspické moře. Tento druh bezu je hojně rozšířen i v České republice.
Lze jej najít na vlhkých lesních mýtinách, na kamenitých místech, v roklích, na mezích, u cest a na rumištích. V přírodě roste volně na...

Vytrvalá rostlina, která má nevětvené květonosné lodyhy čtyřhranného průřezu dorůstající v listu do výše 15 a v květu až 40 cm; ve spodní půli jsou lodyhy na hranách chlupaté a v horní lysé. Jsou porostlé křižmostojnými, dlouze řapíkatými, výrazně žilnatými listy s okrouhlými až široce vejčitými čepelemi dlouhými 3 až 8 cm a širokými 2 až 4 cm....

Chrpa polní pochází původem z jižní Evropy a jihozápadní Asie. Odtud se šířila do celé Evropy a západní a střední Asie. I když je v České republice hodně rozšířená, je prokazatelně nepůvodním druhem. Chrpa polní byla nalezena v hrobce krále Tutanchamona, který zemřel v roce 1340 př. n. l. Květy byly spletené do krásného věnce, který měl pomoci...

Kvete od dubna do srpna, plodem jsou nažky s bílým padáčkovitým chmýřím, díky kterému se semena velmi snadno šíří větrem na velké vzdálenosti. Celá rostlina je prostoupená mléčnicemi, které při utržení roní bílou hořkou šťávu - latex, zanechávající po zaschnutí na kůži tmavé skvrny.

Nižší vytrvalá bylina s poléhavými lodyhami, okrouhlými vstřícnými zubatými lístky a modrofialovými květy. Roste hojně na mezích, na lukách, na okrajích lesů a křovin i v křovinách a lesích, podél cest a na stráních od nížin do hor. Rychle se rozrůstá, množí se plazivými výběžky, ve kterých se ve žlabinkách listů vytvářejí kořínky. Bývá součástí...

Kopřiva se používá při nemocech kloubů, při krvácení z dásní, chudokrevnosti (anémie). Dá se také používat v kuchyni jako špenát. Kopřiva neobsahuje kyselinu šťavelovou, pro kterou je špenát při některých onemocněních a poruchách nevhodný. Nejvhodnější pro využití v kuchyni jsou mladé rostliny sbírané brzy na jaře. Dále se Kopřiva dvoudomá může...

Sedmikráska je nízká rostlina, dorůstající velikosti 10 cm. Květy jsou podobně jako květy slunečnice heliotropické - otáčejí se za sluncem. Jsou také velmi odolné a vydrží -15 stupňový mráz.
Jak už bylo řečeno, sedmikráska je léčivá bylina. Sbírají se květní úbory se stonkem do 2 cm. Mezi léčivé látky, které sedmikráska obsahuje patří...

Pěstování:
Černou ředkev u nás řadíme k zimním odrůdám, i když se vlastně jedná o rostlinu dvouletou. Pro naše účely ji pěstujeme jako jednoletku. Vegetační období těchto rostlin není dlouhé, pouhých 100 až 130 dní. Vzhledem k tomu, že není náročná na teplo, dokáže zvládnout i krátkodobé mrazíky, i když je několik málo stupňů pod nulou.

Je-li nějaká potravina zdravá, můžeme si býti jistí, že naši předkové ji velmi dobře znali. Česnek je jednou z nich. Již starobylé národy jej považovaly za posvátnou rostlinu. Původně pochází z Mongolska, odkud se rozšířil do Číny, Egypta a dalších civilizacích, které mu připisovaly posilující účinky. Říká se, že pravidelný příděl česneku dostávali...

Zvonkové víno, Motýlí hrášek či Křídla asijské holubice. To vše jsou pojmenování pro čaj z rostliny Clitoria ternatea

Je to rostlina rostoucí v tropech a subtropech, která má ráda teplo a vlhko. Její domovinou je Střední a Jižní Amerika, Tichomoří a Austrálie. U nás se pěstuje jako pokojová rostlina, která snáší pokles teplot až na 12 °C, takže ji přes léto můžeme vysadit i do zahrady do polostínu nebo do truhlíku na balkon. Velice snadno se rozmnožuje a...

Třezalka tečkovaná je přibližně 30 až 60 cm vysoká bylina s lysou, dvouhrannou a větvenou lodyhou.Její listy jsou podlouhlé vejčité až kopinaté a tečkované (podle nich získala třezalka i svůj název). Během července a srpna se na jejích stoncích objevují drobné žluté kvítky, které se následně mění v tobolky. Jestliže si chcete být na 100 % jisti, že...

Pažitka pobřežní neboli šnytlík je původem ze Středomoří.
Pažitka je členem rodiny česneku a může být perfektním doplňkem zakysané smetany.
Roste na záhoně, ve skleníku,v květináči v bytě i ve volné přírodě ji najdeme.Když ji seříznete a jemnými, zdravými listy vylepšíte jídlo, vyraší nové. Chutné jsou i pěkné fialové květy.

Levandule je z čeledi hluchavkovitých, odpradávna spojována s čistotou, umýváním, parfumérií a kosmetikou. Staří Římané ji používali k provonění lázní a také ji předepisovali proti kašli. Levandule poskytuje květ a nať ke zpracování.

Zdraví v láhvi © 2019-2020 | E-mail: Veronikabylinka@gmail.com
 Veronika Paulová 
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky